Lépjen kapcsolatba velünk

Telefon

Magyarország

+36 70422 45 88 | +36 1999 67 23

Kapcsolatfelvételi űrlap

Örömmel várjuk kérdéseit.

> Kapcsolat

Súrlódási együttható meghatározása – Nagy folyamatmegbízhatóságú csavarozásos összeszerelés

A gépgyártás története során a csavarozás az egyik leghatékonyabb rögzítési eljárásnak bizonyult. Habár ennek az eljárásnak is megvannak a maga hátulütői, azonban ellensúlyozni lehet őket a súrlódási együttható meghatározására irányuló tesztek elvégzésével. Ezek a tesztek lehetővé teszik a csavarozásos rögzítés nyújtotta lehetőségek teljes körű kihasználását, a veszélyes, nem biztonságos összeszerelések kiküszöbölését, valamint a belőlük adódó többletköltségek felmerülésének megelőzését.

Miért van szükség a súrlódási együttható meghatározására?

A csavarozás használatával történő helyes összeszereléshez egy bizonyos meghúzási nyomatékot kell alkalmazni. Ennek mértéke számos tényezőtől függ. Ilyen például a csavar típusa, szilárdsági osztálya, hogy van-e korróziógátló felületkezelése, vagy milyen mennyiségű kenőanyagot használtak.

A szabványos meghúzási nyomatékok táblázata ismerteti, hogy melyik meghúzási nyomatékot mekkora súrlódási együtthatónál kell alkalmazni. A meghúzás energiájának nagy része elveszik vagy hőenergiává alakul a súrlódás révén. Ez egy szabványos metrikus csavarnál az energia kb. 80–85%-át jelenti. Ez azt jelenti, hogy a meghúzási nyomaték energiájának mindössze 15–20%-a biztosítja a leszorítóerőt. Az előfeszítési erő vagy leszorítóerő ahhoz szükséges, hogy a rögzítőcsavar betöltse a rendeltetési célját.

A súrlódási együttható változhat, ha bármely tényező eltér a szabványostól: ilyen tényező lehet például a csavar anyaga, bevonata, kenőanyagok használata, alátétek vagy záróalátétek használata, vagy ha a csavar önmetsző. Ez legrosszabb esetben azt eredményezheti, hogy a rögzítés laza és nem biztonságos lesz. Ennélfogva a súrlódási együttható pontos meghatározása elengedhetetlen feltétele a meghúzási nyomaték pontos, nagy folyamatmegbízhatóságú meghatározásának.
 

Milyen gyakorlati előnyökkel jár a súrlódási együttható meghatározása?

A minősített szakember által elvégzett súrlódásiegyüttható-meghatározási tesztek előnyei az alábbiak:

 • Kenés mértéke: kiderül, milyen hatással van a csavar és a menet kenése a súrlódásra és a súrlódási együttható tartományára, valamint hogy szükséges-e alacsonyabb vagy magasabb nyomaték használata.
 • Meghúzási nyomaték: meghatározza a súrlódást és a súrlódási együttható tartományát. Ezzel a módszerrel pontosan meghatározható, hogy mekkorának kell lennie a nyomatéknak a stabil rögzítéshez.
 • Folyamatmegbízhatóság: a nagyobb folyamatmegbízhatóság lehetővé teszi a gyártási folyamatok részletesebb megtervezését, valamint egyenletesebb minőségű eredményeket biztosít.
 • Hibamegelőzés: megelőzhetők a meghúzási nyomaték helytelen megválasztása miatti hibák, valamint elkerülhetők a költséges javítások, az utólagos beállításmódosítások és az ügyfélpanaszok.
 • Hírnév sérülésének megelőzése: megelőzhető a hírnév sérülése, az ebből adódó költségek, ügyfélvesztések és bevételkiesések, amelyeket a gyenge minőségű gyártási folyamatok okoznának.
 • Megbízhatóság: garantálhatja a csavarozásos rögzítések megbízhatóságát, és elősegíti a kiváló minőségű összeszerelési munkáknak és termékeknek köszönhető hírnév megalapozását.
   

Szolgáltatásaink áttekintése:

A termékfejlesztési és gyártási folyamatok során használt rögzítések szakértőiként sokéves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Laboratóriumainkban precíz nyomaték- és leszorítóerő-méréseket végzünk, bizonyítottan bevált módszerekkel és kifinomult tesztelési eszközökkel. Ezen mérések közé tartoznak a súrlódási együttható meghatározására irányuló tesztek 0,1 Nm és 4000 Nm (vagy M3 és M36) között, amelyek során akár 700 kN vagy 70 t előfeszítési erő érhető el.

Rendhagyó, különleges felhasználási célokhoz szeretne súrlódásiegyüttható-mérési teszteket végeztetni? Ez sem akadály! Olyan különleges, az Ön konkrét igényeinek megfelelő csavarozások alkalmazásának tesztelésével is foglalkozunk, amelyek kívül esnek a DIN 16047 szabvány keretein


Forduljon szakembereinkhez, és tudjon meg többet szakértői tesztelési szolgáltatásainkról. Minden megkeresésre készséggel válaszolunk!


Kapcsolatfelvétel

 

Kapcsolódó témák

Fedezze fel fehér könyveinkben, mit írnak szakértőink olyan témákról, mint:

 • Korrózió
 • Súrlódás
 • Keménységmérés
 • Hidrogén ridegség
 • Anyagfáradtság

Töltse le a fehér könyveket

 

Ismerje meg további lépésekben hogyan optimalizálhatja gyártási folyamatait.

Expert Walk
Elemezze az Ön által használt kötőelemeket és eszközöket és meghatározzuk együtt, hogyan teheti karcsúbbá és intelligensebbé a folyamatokat.

Expert Education
Tudjon meg többet a kötesek alapjai és titkairól szemináriumainkon és e-learning tanfolyamainkon.

Expert Teardown
Találja meg a legjobb műszaki megoldást a termékéhez és fedezze fel megtakarítási potenciálját.

Expert Design
Készítse el tökéletes terméket sokféle műszaki információnk segítségével.

Expert Assortment Analysis
Racionalizálja kötöelem palettáját és csökkentse így TCO költségét.