Lépjen kapcsolatba velünk

Telefon

Magyarország

+36 70422 45 88 | +36 1999 67 23

Kapcsolatfelvételi űrlap

Örömmel várjuk kérdéseit.

> Kapcsolat

Keménységvizsgálat – Anyagtulajdonságok meghatározása

A keménységvizsgálat az egyik legfontosabb eljárás a különböző anyagok minőségének ellenőrzése terén, amelyeket számos iparágban és a kutatás-fejlesztésben használnak. Tapasztalt partnerként a Bossard célja, hogy segítséget nyújtson, a keménységvizsgálat terén szerzett szaktudását és a legmodernebb felszereltségű vizsgálati laboratóriumait bevetve.

Mi az a keménységvizsgálat?

A keménységvizsgálat egy gyakran használt eljárás, amely az anyagtulajdonságok meghatározására szolgál. A keménység határozza meg, hogy egy anyag mekkora ellenállást képes kifejteni a belé hatoló tárgyakkal szemben. Ezáltal megvizsgálható, hogy egy anyag kemény vagy törékeny, vagy kopásálló és ellenálló. Így a vizsgálatot végző meg tudja állapítani, hogy a vizsgált anyag alkalmas-e az adott célra történő felhasználásra.

A keménységvizsgálatot számos különböző területen és szektorban használják a szükséges minőség biztosításához. A legfőbb ipari felhasználási területek az autóipar, az építőipar, a repülőgépipar, a gépipar, a fémgyártás- és feldolgozás, valamint az automatizálási ipar.

 

A keménységvizsgálat előnyei

  • Viszonylag egyszerű és gyors vizsgálati eljárás
  • Elvégzése közvetlenül a komponensen történik
  • A tesztelt anyag kisebb változtatásai lehetővé teszik a további használatot

 

A keménységvizsgálat működési elve

A keménységvizsgálat alapelve viszonylag egyszerű: Valamilyen behatoló testet (vagyis egy adott tömegű tárgyat) bizonyos erővel belenyomunk a vizsgálni kívánt anyag felületébe. A benyomódás mértéke a vizsgálatot végző által mérhető. E mérés alapján kiszámítható a keménység. Minél kisebb a benyomódás mértéke, annál keményebb a vizsgált anyag. A vizsgálatot végző több különböző módszer közül választhat.

 

Rockwell-féle keménységvizsgálat

A Rockwell-féle keménységvizsgálat (HRC) során egy (120° csúcsszögű) gyémántkúpot használnak az edzett acél keménységének vizsgálatához. A vizsgálatot végző először egy adott előterhelés alkalmazásával behatol a vizsgálandó anyag felületébe. Bizonyos tartózkodási idő elteltével megmérhető az alapmélység (amely referenciaszintként szolgál, és később, a keménység kiszámításakor lesz szerepe). Ezután a vizsgálati terhelés további növelésével elérhető a végső behatolási mélység. A tartózkodási idő elteltével a vizsgálati terhelést újra csökkentik, majd megmérik a végső behatolási mélységet. Ezután a vizsgálatot végző kiszámítja a Rockwell-keménység értékét az alapmélység és a végső behatolási mélység különbsége alapján. A keménység végső értékéből és a vizsgálati eljárással határozható meg a Rockwell-keménység (pl. 58 HRC).


Bossard – a keménységvizsgálati eljárások szakértője

A Bossard kínálatában Vickers-féle (akkreditált) és Rockwell-féle keménységvizsgálatok (nem akkreditált) egyaránt elérhetők. Portfóliónk (többek között) a következő szolgáltatásokat tartalmazza:

  • Keménységvizsgálatok akkreditált vizsgálati laboratóriumainkban (ezek közül néhányat az adott országok akkreditáló testületei akkreditáltak)
  • Az anyagtulajdonságokkal kapcsolatos fontos információk beszerzése

Forduljon szakembereinkhez, és tudjon meg többet szakértői tesztelési szolgáltatásainkról. Minden megkeresésre készséggel válaszolunk!


Kapcsolatfelvétel

 

Kapcsolódó témakörök

Olvassa el szakértőink által írt tanulmányainkat a következő témakörökben:

  • Korrózió
  • Súrlódás
  • Keménységmérés
  • Hidrogén okozta ridegség
  • Anyagfáradás

Töltse le a fehér könyveket

 

Fedezzen fel további modulokat, amelyekkel lépésről lépésre növelheti termelékenységét

Szakértői bemutatók
Az Ön által használt rögzítők és szerszámok vizsgálatával megállapítjuk, hogyan teheti eljárásait egyszerűbbé és okosabbá

Szakértői képzések
Ismerje meg a rögzítések alapjait és fortélyait a tanfolyamainkon és e-learning-kurzusainkon

Szakértői elemzések
Megkeressük Önnek a legjobb rögzítési megoldást és a megtakarítási lehetőségeket

Szakértő tervezés
A legjobb termék megtervezése műszaki információk és eszközök széles körének felhasználásával

Egyéb szakértői elemzések
Az üzemeltetési összköltségek csökkentése a rögzítők racionalizálására vonatkozó lehetőségek beazonosításával