Lépjen kapcsolatba velünk

Telefon

Magyarország

+36 70422 45 88 | +36 1999 67 23

Kapcsolatfelvételi űrlap

Örömmel várjuk kérdéseit.

> Kapcsolat

Színképelemzés – A minőség-ellenőrzés hatékony módszere

Legyen szó akár minőségbiztosításról, kárelemzésről vagy áruátvételkor elvégzendő ellenőrzésekről, a színképelemzés az egyik legfontosabb tesztelési eljárás a fémfeldolgozó-iparban. A Bossard tesztközpontjai széles körű szakértelemmel rendelkeznek a fémek színképelemzése terén, és e szakértelem mellett a legmodernebb, csúcstechnológiájú OES-berendezésekkel állnak az Ön rendelkezésére.

Mi az a színképelemzés?

A színképelemzés egy olyan anyagtesztelési eljárás, amelynek célja a fémek kémiai összetételének meghatározása. Az optikai emissziós spektrometria (OES) néven is ismert módszer fontos szerepet tölt be a fémfeldolgozó-iparban.

A vizsgálati eljárást a minőség-ellenőrzésen kívül használják még a fémalkatrészek sérülésének elemzéséhez, dokumentációk elkészítéséhez, illetve a minőségi, normatív és jogi követelményeknek való megfelelőség bizonyításához is. Ezenfelül az eljárás utat nyit a fémek nagyrészt automatikus szortírozása előtt is.

A pozitív anyagazonosítás (PMI) vonatkozásában a színképelemzéssel a fémfeldolgozócégek azt is tudják ellenőrizni, hogy az alkatrészek megfelelnek-e az anyagmegmunkálási feltételeknek.
 

A színképelemzés működése

A színképelemzés alapja az a jelenség, hogy a fémes anyagok párologtatás során fotonokat bocsátanak ki. A tesztelő először egy elektródát rögzít egy fém mintadarabhoz, hogy azzal több ezer fokos hőmérsékletre melegítse fel a mintadarabot. Az elektróda és a mintadarab közötti potenciális gradiens eredményeképp egy ív keletkezik, amely az anyag helyi párolgásához vezet.

Az anyag gőzében az atomok felhevülnek, emiatt fényes plazma jön létre, és ezt a fénykibocsátást veszi alapul a fémek színképelemzése: egy diffrakciós rács szétválasztja a kibocsátott fényt az alkotórészei spektrumára, majd érzékelők mérik meg a hullámhosszok intenzitását. Végül az intenzitásmérések alapján meghatározható a fémes elemek koncentrációja a mintadarabban.
 

Anyagok vizsgálata színképelemzéssel

A színképelemzés segítségével a fémfeldolgozással foglalkozó cégek pontosan meg tudják állapítani a különböző fémes anyagok arányát egy mintadarabban. Ezáltal egyértelműen, kétséget kizáróan azonosítható bármilyen anyag, illetve annak összetétele.

Egy másik fontos alkalmazási terület a pozitív anyagazonosítás (PMI): a színképelemzéssel elkerülhető az anyagok komoly költségekkel járó összetévesztése, és biztosítható az összetevők zökkenőmentes nyomon követhetősége. A fémfeldolgozó cégek a PMI-tesztelést elsősorban a biztonsággal kapcsolatos alkatrészeken használják, a súlyos következményekkel járó összetévesztések kockázatának csökkentése érdekében.

A színképelemzéssel egy egész sornyi fémes anyag aránya válik kimutathatóvá, beleértve a következőket is:

 • vas
 • alumínium
 • nikkel
 • réz
 • titán
 • kobalt
 • magnézium
 • cink
   

Színképelemzés – anyagok tesztelése és egyéb alkalmazási területek

A színképelemzés széles körben elterjedt módszer a fémfeldolgozó cégek körében, nem utolsósorban a sokoldalúsága miatt. A tesztelési eljárás többek között az alábbi alkalmazási területeken jár előnyökkel:

 • anyagok minőségvizsgálata az áruátvételkor elvégzendő ellenőrzések keretében
 • fémalkatrészek sérüléseinek elemzése
 • fémalkatrészek sorozatgyártás előtti tesztelése
 • precíziós elemzések az acélgyártásban
 • anyagok elemzése a minőségbiztosítási eljárások keretében
 • professzionális dokumentációk, illetve az anyagösszetétellel kapcsolatos tanúsítványok és bizonyítványok előkészítése
   

Bossard – A színképelemzés szakértője

A rögzítési és anyagkezelési technológiák szakértőjeként kellő tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy az Ön igényeihez igazítsuk színképelemzésen alapuló tesztelési eljárásainkat. Tesztközpontjainkban a legmodernebb OES-berendezéseket használjuk a következő szolgáltatásaink keretében:

 • fémek színképelemzése
 • tanúsítványok, bizonyítványok és dokumentációk előkészítése

Megbízható minőségbiztosítási és minőség-ellenőrzési eljárásaink alapját az akkreditált tesztlaborokhoz és a legmodernebb mérési eszközökkel felszerelt létesítményekhez való hozzáférésünk biztosítja. A Bossard világszerte rendelkezik olyan vizsgálólaboratóriumokkal, amelyek az ISO 17025 szabvány szerinti akkreditációval és az ISO 9001 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszerrel rendelkeznek. A színképelemzés területén járatos szakembereink átfogó tudásukkal és tapasztalatukkal együtt állnak az Ön szolgálatára.
 

Forduljon szakembereinkhez, és tudjon meg többet szakértői tesztelési szolgáltatásainkról. Minden megkeresésre készséggel válaszolunk!

Kapcsolatfelvétel

 

Kapcsolódó témakörök

Olvassa el szakértőink által írt tanulmányainkat a következő témakörökben:

 • Korrózió
 • Súrlódás
 • Szilárdságmérés
 • Hidrogén okozta ridegség
 • Anyagfáradás

Tanulmányok kérése

 

Fedezzen fel további modulokat, amelyekkel lépésről lépésre növelheti termelékenységét

Szakértői bemutatók
Az Ön által használt rögzítők és szerszámok vizsgálatával megállapítjuk, hogyan teheti eljárásait egyszerűbbé és okosabbá

Szakértői képzések
Ismerje meg a rögzítések alapjait és fortélyait a tanfolyamainkon és e-learning-kurzusainkon

Szakértői elemzések
Megkeressük Önnek a legjobb rögzítési megoldást és a megtakarítási lehetőségeket

Szakértő tervezés
A legjobb termék megtervezése műszaki információk és eszközök széles körének felhasználásával

Egyéb szakértői elemzések
Az üzemeltetési összköltségek csökkentése a rögzítők racionalizálására vonatkozó lehetőségek beazonosításával