Lépjen kapcsolatba velünk

Telefon

Magyarország

+36 70422 45 88 | +36 1999 67 23

Kapcsolatfelvételi űrlap

Örömmel várjuk kérdéseit.

> Kapcsolat

A gyártási dokumentumok digitalizálása

Az innováció és a szabványosítás kiegyenlítése a gyártásban – 4.0

Fennakadás. Innováció. Transzformációs növekedés. Míg korábban ezeket a fogalmakat csak induló vállalkozások és technológiai cégek esetében lehetett hallani, mára a tágabb értelemben vett üzleti szókincs részévé váltak. Napjainkban minden vállalat izgatottan várja a holnapot, tevékenykedjen bármilyen iparágban is, és ez alól a gyártás sem kivétel. A gyártás sikere azonban nagy mértékben függ a következetességtől, az egységességtől és a szabványosítástól. Hogyan navigálhatnak a piacvezető gyártók az innováció és a szabványosítás között, hogy teljes mértékben kihasználhassák a mindkét oldal által nyújtott előnyöket?

Digitális munkautasításokkal csökkentett többletterhelés

 

Az innováció izgalmas – lehetővé teszi a folyamatok gyors fejlesztését és áttervezését, valamint új munkavégzési módszerek megvalósítását. A gyártási innováció gyakorlatban az automatizálásban, a gépek és anyagok technológiai fejlesztéseiben, valamint az adatok és a számítógépes teljesítmény fokozott használatában testesül meg. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik az operátorok számára a hatékonyabb munkavégzést kisebb ráfordítás mellett, valamint fokozott átláthatóságot és mérhetőséget biztosítanak, így segítve a műveletek végrehajtását. A szabványosított munkafolyamatok – beleértve az ezeket meghatározó munkautasításokat és protokollokat – elengedhetetlenek a minőség biztosításához.

Minden folyamatmódosítás esetében szükséges a munkautasítások frissítése

Ez azt jelenti, hogy új gyártási dokumentumokat kell létrehozni és terjeszteni, a korábbi verziókat pedig össze kell gyűjteni és el kell távolítani. Ez időigényes, hibára hajlamos folyamat, amellyel együtt jár annak a veszélye is, hogy az elavult munkautasítások inkonzisztens eredményekhez vezetnek. Ezek a dokumentációs problémák megnövelik az egyes folyamatmódosítások „többletterheléseit”, amely elfojthatja az innovációt és a fejlesztést.

A digitális munkautasítások ezen akadályok jelentős mérséklésével támogatják az innovációt.

Számos rendszer rendelkezik integrált tervezési eszközökkel és felhasználóbarát felületekkel, amelyek leegyszerűsítik az új folyamatok rögzítését és a munkautasítások létrehozását vagy frissítését. A dokumentumok központilag kezelhetők és automatikusan továbbküldhetők a gyártási állomásokra (a gyáron belül vagy a világ egy másik pontjára), így biztosak lehetünk abban, hogy minden operátor a legfrissebb verzióval rendelkezik.

A digitális gyártási dokumentumok egyszerű frissíthetősége csökkenti a manuális ráfordítás mértékét, amely a folyamatok és eljárások módosításához szükséges. A többletterhelés csökkentésével több idő marad a stratégiai fejlesztésekre, amely olyan kultúrát eredményez, ahol az innovációs változásokat nem csupán kezeljük, hanem ünnepeljük.

 

A digitalizáció megkönnyíti a dolgozók életét

 

Az innováció nemcsak a folyamatokra és eljárásokra van hatással, de az emberekre is. A digitális gyártási dokumentumok a képzéseket, a tanulást és a munkavégzést egyaránt megkönnyítik. A digitális munkautasítások által nyújtott rugalmasság révén csökkenthető a képzésekhez szükséges idő és ráfordítás, miközben azok továbbra is támogatják az operátorok egyéni igényeit.

A digitális munkautasítások többféle médiaformátummal kompatibilisek.

Míg a papíralapú dokumentálás szövegekre és ábrákra korlátozódik, a digitális munkautasításokat animációkkal, hanggal és videókkal is színesíthetjük. Ezzel gazdagabb és interaktívabb élményt nyújthatunk, amelynek köszönhetően a digitális munkautasítások hatékonyak lesznek a különböző tanulási preferenciákkal rendelkező operátorok esetében is. Mivel a digitális élmény főleg vizuális alapú, és nem támaszkodik erősen a szövegre, a használata különösen előnyös lehet olyan környezetben, ahol a munkautasításokat több nyelvre kell lefordítani.

A formátum mellett az információ mennyisége is személyre szabható. Előfordulhat, hogy a bevezető képzés elvégzése után egy operátor már magabiztosnak érzi magát az adott folyamattal kapcsolatban, és csupán az egyes lépések rövid ismertetésére van szükség. Azonban elképzelhető az is, hogy egy másik operátor nyugodtabb lenne, ha kaphatna még néhány példát, részletet vagy magyarázatot. A papíralapú munkautasításokhoz a kiegészítő információk csak függelékként adhatók hozzá, így a gépkezelőnek sok-sok oldalnyi (vagy iratgyűjtőnyi) nem releváns anyagot kell átlapoznia ahhoz, hogy megtalálja, amit keres; a digitális utasításokban ehhez elég csak rákattintania az adott hivatkozásra. A fejlett kereshetőségnek és annak a lehetőségnek köszönhetően, hogy közvetlenül csatolhatunk további forrásokat a folyamatlépésekhez, a digitális munkautasítások pontosan annyi információt nyújtanak az operátorok számára, amennyire szükségük van, így az élményt az igényeiknek megfelelően alakíthatják.

 

Konzisztens folyamat- és minőségoptimalizálás az összeszerelés során

Ha a folyamatfejlesztéseket könnyű megvalósítani, akkor azok egyre gyakoribbak lesznek, amely megteremti a folyamatos fejlesztés kultúráját. A digitális munkautasítások nemcsak a frissített folyamatlépések követését teszik lehetővé az operátorok számára, hanem azt is, hogy magukhoz a munkautasításokhoz is fejlesztési javaslatokat fűzhessenek, amelyek ezután gyorsan és egyszerűen beépíthetők a folyamatba. Ennek a kétirányú tudásátadásnak köszönhetően az élvonalbeli dolgozók megoszthatják bevált módszereiket, ami növelheti a hatékonyságot. A bevitt információk gyorsan ellenőrizhetők és beépíthetők a részletes utasításokba a gyártási folyamat továbbfejlesztéséhez.

Ezenkívül a digitális gyártási dokumentumok nagyobb mennyiségű adat rögzítését, valamint fokozott követhetőséget és minőség-ellenőrzést tesznek lehetővé a papíralapú dokumentumokhoz képest.

Intelligens eszközök és tesztelési berendezések bevonásával gondoskodhatunk a jó minőségről, ugyanis azok csak akkor engedélyezik a továbblépést, ha az előző lépés végrehajtása megfelelő volt. Ahogy az operátor a digitális munkautasításokat követi, a rendszer minden lépésnél információt gyűjt; ezekből az információkból gazdag adatkészletek állnak össze, amelyek elemzésével fejleszthetők a folyamatok, valamint a felülvizsgálatok során terméknyilvántartásként is felhasználhatók.

A digitalizálás lehetővé teszi a korábban manuálisan végrehajtott dokumentálási munkafolyamatok automatizálását is.

Az adatkészletek átláthatóságot és követhetőséget is biztosítanak a gyártási folyamatok során, ezáltal kisebb mértékben lehet szükség papíralapú jóváhagyásokra, adatbevitelre és nyomtatott jelentésekre. Az automatizált munkafolyamatok kevésbé hajlamosak a meghibásodásra, amely egy újabb példája annak, hogyan járulnak hozzá a digitális gyártási dokumentumok a magasabb szintű minőségteljesítményhez.

 

Következtetés

Az iparági trendek és az új technológiák miatt egyre nagyobb nyomás helyezkedik a gyártókra, hogy növekedjenek, alkalmazkodjanak és új munkamódszereket sajátítsanak el; azonban a konzisztens, ismételhető folyamatok és a kiváló minőségű végeredmény nem veszített fontosságából. A digitális gyártási dokumentumok mindkét világ előnyeit ötvözik, mivel lehetővé teszik az innovációt, miközben biztosítják a szabványosítást is, hogy a gyártók magabiztosan tekinthessenek a jövőbe.

 

Esettanulmány

Kihívás

A kerekes páncélozott harcjárművek egyik innovatív gyártója papírmentes üzemre szeretne átállni. Mivel ezek a gyártók erősen szabályozott iparágban működnek, kiterjedt dokumentálásra van szükség. A jelenlegi folyamatok esetében ez jelentős erőfeszítést igényel az operátortól (papíralapú dokumentumok pecsételése, jelentések nyomtatása, manuális adatbevitel stb.), és egyúttal nagyobb a kockázata, hogy az összeszerelési folyamatok munkautasításai helytelenné vagy elavulttá válnak.

Megoldás

A digitális gyártási dokumentumokra való átállás után a munkautasítások automatikusan frissülnek az ERP-ből, így a verziók közötti módosítások nyomon követhetők. A munkautasítások és a releváns dokumentumok megjelennek a dolgozók táblagépein, a szerelősoron használt gyártási eszközök (például intelligens eszközök és tesztelési berendezések) pedig csatlakoztatva vannak a rendszerhez, ezáltal követhető a minőség.

Eredmények


Miután a digitális munkautasítások minden dolgozó számára elérhetők lettek a táblagépeken, a releváns gyártási eszközökhöz csatlakoztatva, az üzem az alábbi előnyöket tapasztalta:

  • Megtakarított előkészítési idő (megrendelésenként >1 óra)
  • Átdolgozás csökkenése (-20%)
  • Mindig naprakész utasítások
  • Teljes követhetőség

A gyártási dokumentumok digitalizálása lehetővé tette a gyártó számára a további innovációt, miközben megtarthatta szabványosított folyamatait és javíthatott a gyártási mutatóin.

 

A Bossard Smart Factory Assembly rendszere a digitális munkautasítások és protokollok, csatlakoztatott összeszerelési eszközök és szerszámok, valamint a gyártási adatok könnyű hozzáférhetőségének ötvözésével támogatja Önt az innovációban. Tudjon meg többet arról, hogyan segíthetünk vállalata innovációjában, valamint a folyamatok, az emberek és a minőség terén való fejlődésben a konzisztens, szabványosított és kiváló minőségű végeredmény megtartása mellett.

 

További információért vegye fel velünk a kapcsolatot